Ercan Kesal'ın kaleminden çıkan 'Peri Gazozu', yazarın çocukluk anılarından beslenen ve Türkiye'nin yakın tarihine dair derin bir bakış sunan bir eserdir. Kitap, yazarın kişisel geçmişi ve sosyal tarih arasındaki etkileşimi ustalıkla işleyerek okuyucuyu hem duygusal hem de düşünsel bir yolculuğa çıkarır. Ercan Kesal'ın anlatımı, bireysel hikayeler üzerinden ülkenin kolektif hafızasına ışık tutar. 'Peri Gazozu', sadece bir anı kitabı değil, aynı zamanda bir dönemin toplumsal portresini çizen değerli bir kaynaktır.Peri Gazozu İletişim Yayınları
“Vicdanımız kuruyor. Babalarını erken kaybetmiş yetim çocukların masum başlarını koyacakları göğüsler çoktan çöktü, farkında mısınız? Göğüs çöktükçe zulüm tepemizde kalıyor. Kavisli ve dolaşık geçmişimizse, bozuk düzenimizin telleri olmuş. Duyduğunuz sesler bu yüzden içli ve bu kadar derinden geliyor.
Şimdi bir türlü sığamayıp, delice bir kavgaya tutuştuğumuz, adına Anadolu denen şu kadim topraklarda, binlerce yıl önce hüküm sürmüş, bir Hitit kralının oğullarına bıraktığı vasiyete bakın isterseniz: ‘Öldüğümde beni, usulünce yıkayın, göğsünüze yaslayın ve toprağa bırakın.’ Bu kadar.”
Hayatın en yalın ve en efsunlu meseleleri, ölüm ve yaşam, annebaba-çocuk arasındaki zor muhabbet, büyümek ve yaşlanmak üzerine… Vefalı bir oğulun gözüyle. Bilhassa ölümün, ölümle başetmenin olağanüstülüğü ve olağanlığı üzerine… “Alışmaya” direnen bir hekimin gözüyle.
Taşranın sıcak kucağı ve serin kasveti üzerine… Orayı hem içinden hem dışından bilen bir evladının gözüyle.
Türkiye’nin ipin ucundaki yakın tarihinin gölgesi… Kalbi avucunda birinin gözüyle.
Ercan Kesal’dan, aynanın kenarındaki fotoğraflar misali hayat parçaları, sohbet makamında insan hikâyeler
Sayfa Sayısı : 198