Türk edebiyatının önemli isimlerinden Refik Halid Karay'ın güçlü kaleminden çıkan 'Memleket Yazıları 16-Taklitten Âdete Gündelik Hayat,' okurlarını Türkiye'nin gündelik yaşamının otantik ve derin yönleriyle buluşturuyor. Karay'ın özgün üslubu ve gözlem gücü, bu eserde de kendini gösteriyor. Büyükşehir yaşamından küçük detaylara, toplumsal olaylardan bireysel deneyimlere pek çok konuyu ele alan yazar, dönemin sosyal yapısına dair çarpıcı tespitlerde bulunuyor. Bu kitap, Refik Halid Karay'ın Türk edebiyatı içindeki yerini bir kez daha kanıtlarken, okurlarına tarihî bir yolculuk ve etkileyici bir okuma deneyimi sunmaktadır. Edebiyat tutkunları ve tarih meraklıları için kaçırılmaması gereken bir eser.
Memleket Yazıları 16 - Taklitten Adete Gündelik Hayat Kitap Açıklaması
Refik Halid Karay gördüklerinden, duyduklarından kısacası gündelik hayatından beslenerek ele aldığı her konuyu kurduğu analojiler ve metaforlarla açıklar. Sokakta yankılanan bir klakson sesi işitir; sevinç, üzüntü ve gerginlikte o klaksonun nasıl bir ifade aracına dönüştüğünü anlatır. İstanbul kışında bacalardan yayılan kömür tozunu, kurumu görür; kömür ve petrol uğruna yapılan savaşları, savaş kışkırtıcılarının kurumlu hallerini ele alır. Dönemin kıyafet modasına bakar; oradan bir zarafet ve maskaralık tarihi çıkarır. Kimi zaman gündelik hayata kimi zamansa ağlanacak hallere güldürür, düşündürür.
Refik Halid Karay, Taklitten Âdete Gündelik Hayat’ta bir hiciv ustasına yakışır şekilde, sıradan olaylara sıra dışı ve mizahi yorumlar getiriyor; toplumun ve dünyanın detaylarda gizlenen alışkanlık ve tarihlerini ortaya koyuyor…
(Tanıtım Bülteninden)
Kitap Adı:
Memleket Yazıları 16 - Taklitten Adete Gündelik Hayat
Genel Yayın Yönetmeni:
Ahmet Bozkurt
Editör:
Burcu Bilir Ağalar
Kapak Tasarımı:
Gökçen Yanlı
Yayınevi:
İnkılap Kitabevi
Hamur Tipi:
2. Hamur
Ebat:
14x20
İlk Baskı Yılı:
2017
Baskı Sayısı:
1. Basım
Medya Cinsi:
Ciltsiz
Barkod:
9789751037497